ספרים גבירותיי, ספרים! חלק ב': כך נראה גיל המעבר מהזווית האישית
כמה אני חופרת על זה שגיל המעבר הוא נושא שקוף שחובה להעלות את המודעות אליו? מלא. ובצדק: מעט מדי נשים יודעות מה מביא עמו השלב הזה בחיים ומתי לצפות לו, ועוד פחות מזה יודעים הגברים שסובבים אותן. דעו לכן שמתחת לפני השטח כבר מבעבע שיח עירני בכל מיני היבטים של גיל המעבר והתחושה היא שממש עוד רגע כל זה יתפרץ ובגדול, ממש כמו גייזר לוהט (כן, המטאפורה לגל חום ברורה לי).
(thanks unsplash)
בענפי התרבות השינוי המבורך כבר פה. זה כולל את הנוכחות החדשה של בנות 50 על המסך, ראיונות חושפניים עם נשים מפורסמות, פודקאסטים שצצים כפטריות אחר הגשם וגם ספרים. מלא מלא ספרים שמתעסקים בגיל המעבר מכל הכיוונים: ממידע רפואי לקוני על מגוון תסמינים וטיפולים, דרך מדריכים לחיים, סיפורים אישיים ופרוזה. אז הרכבתי רשימת קריאה מהמלצות שליקטתי ברשת (עדיין לא קראתי אותם, למעט אחד).
רשימת הספרים ארוכה מאוד ומחולקת לכמה פוסטים. הפוסט הזה, השני, כולל ספרים של נשים שהפכו את המסע הפרטי שלהן לספר חווייתי אישי, רומן ספרותי בדיוני ואפילו קומיקס.
אם מישהי רוצה להוסיף ביקורת משלה- יאללה דברי אתי ונוסיף אותה.
The New Hot: Taking on the Menopause with Attitude and Style
כתבה: Mey Mathews
מג מת'יוס הבריטית היא אישה מגה-קולית עם קבלות: אייקון של סצינת הבריט-פופ בניינטיז, לשעבר בכירה בתעשיית המוזיקה והאקסית של סולן אואזיס נואל גלאגר. כשהיא הגיעה לגיל 49 היא חוותה שרשרת תסמינים מלחיצים, ביניהם דיכאון, עלייה במשקל, ערפל מוחי והתקפי חרדה. בתכל'ס היו לה 32 מתוך 34 הסימפטומים המוכרים של לגיל המעבר, אבל רופא המשפחה שלה לא זיהה את זה, ומת'יוס פשוט הניחה ששנות ההוללות הפרועות שלה מתנקמות בה עכשיו.
רק לאחר שהיא שיתפה בייסוריה את הנוכחים במפגש AA אקראי, אחת מהם לקחה אותה הצידה והסבירה לה בדיוק מה לא בסדר איתה. השיחה הזאת הפנתה את מת'יוס למסלול חיים חדש לחלוטין. היא הייתה מזועזעת ומתוסכלת מחוסר הידע והתמיכה בנשים בגיל המעבר ולא רצתה שנשים אחרות יחוו את זה כמוה. היא השיקה אתר לגיל המעבר, חיה, נשמה וחקרה את הנושא ועבדה עם רופאים כדי להביא ידע לנשים ובני משפחתן, למעסיקים, למערכת הבריאות ולממשלה. מטרת הספר הזה היא להיות מדריך שמבדר ומעצים נשים באותה מידה. הוא מלא בתובנות אישיות, מידע בריאותי וייעוץ מומחים במגוון נושאים לגיל המעבר ולסגנון חיים.
Menopocalypse: How I Learned to Thrive During Menopause and How You Can Too
כתבה: Amanda Thebe
מאמנת הכושר אמנדה ת'בה כתבה מדריך חשוף, נועז ומשעשע על גיל המעבר- נושא בלתי מצחיק בעליל. בספר היא משתפת איך היא ירדה במשקל, התמודדה עם דיכאון ושיפרה את השינה והתזונה שלה כדי לשרוד את השינויים הארורים שקרו לה בשלב הזה של החיים.
ויש גם בונוס – סדרת אימוני הכוח שלה לנשים מעל גיל 40.
Becoming A Menopause Goddess (The Big M)
כתבה: Lynette Sheppard
תארי לעצמך לעבור שוב את גיל ההתבגרות, רק בעוצמה משולשת ואפס הכנה לשינויים הגדולים שאת עומדת לחוות. אפס אזהרה ואפס תמיכה. את מפחדת שאת משתגעת ותוהה איך תשרדי ככה את שארית חייך. הדבר היחיד שאת יודעת בוודאות הוא "אני פשוט כבר לא מרגישה אני", שזו המנטרה של אישה באמצע החיים.
אם את מזדהה עם התיאור הזה הספר של לינט שפרד הוא בול בשבילך. היא מציעה מפה לכל השינויים שמתלווים למחצית השנייה של חיי האישה עם רשימות של מה שהיא תצטרך לדעת, לארוז ולהכין לקראת המסע, ומדריך ליצירת קבוצה משלך של גיל המעבר כדי לתמוך ולהיות שם אתך ובשבילך. שפרד: "זה לא הסיפור שלי לבד אלא החוכמה המשולבת של קבוצת האלות של גיל המעבר שנפגשות מדי שנה כדי לחלוק סינרגיה. אני פשוט גאה להיות הסופרת שלנו".
The Shift: How I (Lost and) Found Myself After 40 – and You Can Too
כתבה: Sam Baker
סם בייקר היא עיתונאית ותיקה ועורכת בעברה של עיתוני נשים מצליחים בבריטניה, וגם אותה תפס גיל המעבר בהפתעה מהולה בכעס. אז היא כתבה מניפסט שמיועד לכל אישה שמביטה במחצית השנייה של חייה ושואלת את עצמה WTF?
נשים מעל גיל ארבעים הן פלח דמוגרפי שזוכה להתעלמות רצינית בחברה, למרות היותן בשלב בחיים שבו הן נהנות מיותר חופש, כוח, ביטחון וידע עצמי מאי פעם. והן, שכבר ראו וחוו דבר או שניים בחיים, מוצאות עצמן פתאום ללא הנרטיב שנתנה להן החברה מסביב והפכו לחסרות סיפור. בייקר כותבת על גיל המעבר, סקס, תרבות, עבודה, זעם וחופש, משתפת את חוויות החיים שלה ומראה כיצד נשים יוצרות סיפור חדש משלהן. את כל זה היא עושה בטון אינטימי וקליל והרבה כנות והומור, ללא ייאוש או רחמים עצמיים: "ביטחון הוא סקסי. פעלתנות היא סקסית. להכיר את דעתך זה סקסי. חכם הוא סקסי. מצחיק זה סקסי". ויש גם פודקאסט באותו שם ממש (זה הקישור אליו).
Where Is My Wife and What Have You Done with Her?: A Spouse's Guide to Her Menopause
כתבו: Jeanne D. & Jesse M. Andrus
אנחנו מתלוננות בלי סוף על זה שאין לנו מספיק משאבים להבין את השינויים של גיל המעבר ולהתמודד אתם, וזה נכון, אבל רק תחשבו מה עובר על הגברים שאוהבים אותנו וחיים אתנו! כי כשאת תתחילי להתחרפן בלי סיבה או הסבר, הגבר לצדך ימצא את עצמו במקרה הטוב מבולבל ובמקרה הרע כועס ופגוע, לא מבין מה נהיה מהאישה שהוא התאהב בה. וזה לא משנה אם אתם בזוגיות ב' צעירה ולוהטת או בנישואים של רבע מאה.
בני הזוג אנדרוס התמודדו עם השאלה הזאת וכך נולד הספר "איפה אשתי ומה עשית איתה?". ג'ין אנדרוס היא מומחית לגיל המעבר, והיא עונה לשאלותיו העוקצניות והשנונות של בן זוגה ג'ס ברמה המותאמת לצרכיו. ולא פחות חשוב, בני הזוג מספקים טיפים וכלים לשחזור הקשר בין גבר ואישה במעבר שלהם למה שיכול להיות השלב המאושר והמרגש בחייהם.
Menopause: 35 Women Speak
כתבה וערכה: Caroline Vollans
קרוליין וולנס איגדה את סיפוריהן של 35 נשים על גיל המעבר שלהן, ויש להן הרבה מה לומר מעבר לשיח על גלי חום, שינויים במצב הרוח וירידה בחשק המיני. הן מייצגות מגוון רחב של חוויות עם מסר אחד די ברור: מה שנחווה כברכה לאישה אחת הוא צרה עבור אחרת; מה שהפסד עבור אחת הוא רווח לאחרת; מה שמקדם רופא אחד מופרך על ידי אחר.
וולנס: "במחקר הראשוני פשוט שוחחתי עם חברות ומכרות על מחשבותיי לגבי ספר בנושא, זה היה מרגש ומדרבן לראות שהן חשבו שזה רעיון טוב. ואם הן לא רצו לדבר על עצמן הן בדרך כלל הכירו מישהי שעשויה להתעניין בכך. אישה אחת הובילה לשנייה, לחברה או עמיתה לעבודה, מכרה מעבר לים או שכנה, ודיברתי גם עם נשים בקבוצות תמיכה שונות לגיל המעבר. התחושה שעלתה היא שעדיין יש שתיקה מסוימת לגבי המציאות היום יומית של גיל המעבר. ויש מגוון של חוויות- אחת מרגישה בשיא חייה, אחרת אומללה מהסימפטומים שלה ורק רוצה שזה ייגמר; חלק מהנשים מדברות על ההקשר התרבותי בדיבור על הנושא. שתיים מהן, אחת ממוצא הודי והשנייה ממזרח אפריקה, מעולם לא שמעו מישהו מדבר על גיל המעבר. אישה ממוצא בנגלי אפילו לא בטוחה שיש לזה מילה בשפה שלה. מצד שני, אישה ברזילאית זכרה את אמה וסבתה מדברות על זה בחופשיות. בקיצור, אין דבר כזה אישה ארכיטיפית, ואין דבר כזה גיל מעבר ארכיטיפי".
More Than a Woman
כתבה: Caitlin Moran
לפני עשור פרצה קייטלין מורן פרצה לתודעה עם רב המכר שלה How to Be a Woman, שעקב אחריה מיום הולדתה ה-13 הנורא ועד גיל ההתבגרות, מקומות העבודה, מועדוני החשפנות, האהבה ומעבר לה, ונחשב ליצירת הפתיחה של ז'אנר הזיכרונות והווידויים הפמיניסטי שממשיך לתפוס מקום מרכזי בנוף התרבותי. עכשיו מורן חוזרת עם עוד "מניפסט ניאו-פמיניסטי מצחיק" והפעם על הורות, גיל המעבר, נישואים, משברים קיומיים וכמובן פמיניזם.
על פי הביקורות הספר הזה מציג תפיסה כנה, אכזרית, מצחיקה והכרחית על חיי האישה המודרנית והוא יגרום לקוראות ולקוראים לצחוק בקול, לדמוע ולהגדיר מחדש את השקפותיהם.ן על פמיניזם ופטריארכיה.
Menopause: A Comic Treatment
איגדה וערכה: MK Czerwiec
אנתולוגיה בעריכתה של MK צ'רביץ, שהיא אחות, מחנכת, סופרת, יוצרת קומיקס ויוצרת משותפת של תחום "הרפואה הגרפית"- צומת מפגש בין מדיית הקומיקס ושיח הבריאות (אפשר להבין מה זה אומר באתר שהיא מנהלת GraphicMedicine.org).
אוסף הקומיקס הקצר מתאר באופן מצחיק, אינטימי ובלתי מתנצל את גיל המעבר על שלל תסמיניו במטרה להילחם בסטיגמה חברתית ולהעצים את הנשים שעוברות אותו. צ'רביץ ו-28 אומניות נוספות תרמו לאוסף את הסיפורים האישיים שלהן, והווייב הוא קהילה ותמיכה, הומור ערמומי ואמיתות אוניברסליות לצד מגוון נקודות מבט שונות. מה שמאחד את כל הסיפורים הוא האישור שאפשר ואפילו כדאי לצחוק על עצמנו, אבל אף אחת לא צריכה להתבייש בגיל המעבר. ויש גם כתבת וידיאו ביוטיוב
Wayward
כתבה: Dana Spiotta
הסופרת האמריקאית דנה ספיוטה כתבה רומן על הזדקנות, הגוף הנשי והמורכבות הנשית בעידן טראמפ. על רקע הבחירות של 2016 בארה"ב, חייה של סמנתה (סם) ריימונד מתחילים להתפרק: אמה חולה, בתה המתבגרת מתרחקת יותר ויותר, ובגיל 52 היא מוצאת את עצמה נועצת מבטים בתקרה בין שלוש לארבע בבוקר, עירנית להפליא ומהרהרת בנושאים כמו אימהות, מוות ומצב האומה האמריקאית.
ברגע של גחמה (משמעות השם Wayward היא קפריזי), סם קונה בית יפהפה ומרופט בשכונה מתפוררת בעיר מגוריה סירקיוז ונמלטת מחיי הפרברים והמשפחה שלה בניסיון להבין איך להיות אישה, אם, ובת במדינה שנפרמת בתפרים שלה.
Going Through The Change
כתבה: Samantha Bryant
סמנתה בראיינט כתבה רומן על ארבע נשים רגילות שחייהן הופכים לפתע ליוצאי דופן. ארבעתן ניהלו חיים שגרתיים ושונים לגמרי, אך עם שני דברים משותפים: הן השתמשו במוצרים טבעיים מתוצרת אותה חברה קטנה, וכולן עברו את גיל המעבר. במקום למצוא שליטה מסוימת בגלי החום שלהן הן מגלות לתדהמתן שהן הפכו לגיבורות על עם יכולות מטורפות, והן מחפשות את האישה שאחראית לקחת את "השינוי" שלהן לקיצוניות.
אחרונה חביבה בחלק הזה של הרשימה היא נציגה ישראלית:
אישה בעונת מעבר
כתבה: ענת לב-אדלר
כמה שמחתי לגלות לא מזמן שיצא רומן בעברית שבמרכזו אישה בגיל המעבר, ולא כעניין מרומז בטקסט, אלא משהו שמובהר כבר בשם הספר. ידעתי שאפילו אם מדובר בספר מחורבן, עדיין יש בו ערך עצום כי סוף סוף גיל המעבר נוכח בחייה של הגיבורה עצמה, ולא אצל דמות משנה מיוזעת ומטורללת שתפקידה בעלילה הוא לסייע לקורא.ת להגיע לתובנות והארות לגבי הדמות הראשית.
לשמחתי לספר הזה מעולם לא היה סיכוי להיות מחורבן כי כתבה אותו ענת לב-אדלר, עיתונאית ותיקה וסופרת שהוכיחה את הכישרון שלה ברב המכר "כותבת ומוחקת אהבה". לב-אדלר יודעת לטוות סיפור סוחף ולבנות דמויות אמינות, עד כדי כך שאביגיל- הדמות הראשית, הצליחה לעתים לעצבן אותי ברמה ממש לא הולמת לדמות פיקטיבית (כן, זה הספר היחיד ברשימה שאשכרה קראתי).
אז אביגיל שפר-סמרה היא מעצבת פנים, בנישואים יציבים עם גבר נהדר ואם לשני טינאייג'רים וכלבה. הספר מתחיל בכך שהמאהב שלה מודיע לה שאשתו עזבה את הבית, והיא מבינה את המשמעות שיש לכך על הקשר שלהם ומתפרקת. לרסיסים. מתחת לשרשרת האירועים שמתחילה באותו רגע, היא בעצם חשה את ההורמונים נוטשים את הגוף שלה ונחרדת מהמחשבה שללא המאהב היא תיאלץ להתמודד עם האדישות של העולם כלפי הנשיות שלה, שזה בעצם אדישות כלפי האישה בת החמישים שהיא. תוסיפו לזה את הנטייה האופיינית לנשים בגיל המעבר להפסיק לדפוק חשבון למה חושבים האחרים- ויאללה בלגן.
אבל אני פה בשביל הזווית של גיל המעבר ובטח לא בשביל לעשות ספוילר לספר, אז רק אסכם שהוא בהחלט מעביר את הסערה שמתחוללת בגופה ובנפשה של אישה ש"מתבלה" הרבה לפני שהיא מוכנה לכך. כן, יש דיבור על גלי חום, פנים נפולים שניבטים במראה ואיברים שמוטים באופן כללי (לא זוכרת מתי ראיתי שימוש כל כך נרחב בשורש ש.מ.ט), אבל העיקר הוא ללא ספק הסטייט אוף מיינד הפסיכולוגי. ועל זה אני יכולה לומר רק- שיהיה לנו בהצלחה.
(קרדיט תמונה: צילום גל חרמוני, איפור סבטלנה קריחלי, בגדים מאיה נגרי)
Comments