top of page

אני שואלת: שיחה על בריאות נשית עם אילה גרייצר, מומחית לשיטת צ'י קונג

אל אילה גרייצר הגעתי בעקבות המלצה של חברה שמתאמנת אצלה. לא ידעתי כלום על צ'י קונג (Qi Gong) ובוודאי לא על הגרסה הנשית שלו, אבל ההמלצה שקיבלתי הייתה לדבר אתה כי אם יש תרגולים ייעודיים לנשים, זה בטח רלוונטי גם לגיל המעבר.

אז צללתי לתוך האתר המקיף של אילה, שהיא מורה בכירה לצ'י קונג ומומחית בצ'י קונג נשים. למדתי שצ'י קונג זה "תרגול של אמנות טיפוח אנרגיית החיים בגוף" באמצעות מדיטציה, תנועות איטיות, נשימה עמוקה ומצב מנטלי ורגשי רגוע. כלומר, תרגילים שמאפשרים לגוף להזרים אנרגיה במקומות חסומים ומעוררים תהליכי שיקום וריפוי טבעיים. הצ'י קונג מלמד גם לשחרר רגשות שליליים, מתחים ולחצים של חיי היום יום, דאגות, חרדות, כעסים, פחדים, עצב ודיכאון באופן שגרתי.

נשמע כמו נקודת פתיחה טובה לשיחה על גיל המעבר, לא?

(Thanks Unsplash)


ברוח התקופה נפגשנו בזום. "בפשטות צי' זה אנרגיה, קונג זה תירגול", פתחה אילה. "צ'י קונג זה מסורת של תנועה וריפוי שהתפתחה בסין במשך אלפי שנים, כחלק ממגוון ענק של שיטות שמרכיבות את הרפואה הסינית העתיקה ומחפשות אחר הדרך הטובה לבריאות בגוף ובנפש. בתפיסה הסינית גוף הוא אף פעם לא רק גוף אלא גם נפש, רגש, ייחוס לאיברים שונים. הכל משפיע על הכל. במערב קוראים לזה הוליסטי. בצ'י קונג, כשאנחנו עושים תנועה פחות אכפת לנו מה זה עושה לשרירים, ויותר איך זה משפיע על הגוף ועל האנרגיה שזורמת בו".


צ'י קונג נשים היה תמיד, או שיום אחד קמה אשה והחליטה לפתח אותו מתוך הצ'י קונג המסורתי?

"זה לא משהו מודרני אלא שיטה מקיפה וכוללת שמתפתחת אלפי שנים ובתוכה התפתחו תרגילים מיוחדים לנשים ולגברים, כי יש להם מאפיינים שונים. בעיניי צ'י קונג נשים זו בשורה בתחום של בריאות, איכות חיים, התפתחות אישית ותודעתית. המהות שלה היא התנועה המיוחדת הזו ומתוך התירגול התשובות מגיעות. בבסיס התנועה נמצא הרצון לשפר את איכות החיים שלנו במצבים השונים שעובר הגוף, הרי טבע האשה הוא יכולת ההתאמה לשינוי; החל משנות ההתבגרות ואח"כ שנות הפריון שכוללות הריונות, לידות והנקות.

סדרת התנועות היעודית לנשים פותחה בסין על ידי המאסטרית דוקטור ליו יה פיי, שהיא בת בשושלת ארוכה של מאסטרים לצ'י קונג. היא חיה בסין ומגיעה לפריז לסדנאות, ובשנת 2008 הייתי הישראלית הראשונה שנסעה ללמוד איתה שם. היא אומנם דוברת סינית בלבד, אבל בסדנאות יש תרגום לצרפתית ואני מבינה את השפה ברמה סבירה. בעיקר היה חשוב לראות איך היא עושה את התנועות. מאז נסעתי לראות אותה בפריז עוד כמה פעמים. המטרה שלי היא להפיץ את התרגול הזה הלאה.

מאפיין יחודי לצ'י קונג נשים הוא עיסויים. בהרבה תרגילים אנחנו נוגעות עם הידיים באיברים כמו שדיים, כבד, אגן. המגע הזה בגוף מיוחד, מישהי הגדירה אותו פעם 'לעשות אהבה עם הגוף שלי'. לא במובן של חושניות אלא ליטוף, ניחום, רוך וחמלה. אני מרגישה שאני כבר לא יכולה לעשות לעצמי דברים שלא טובים לי".


נשמע כמו חיבור טוב לגיל המעבר. הוא נחשב עוד שינוי או סוף של משהו?

"מגיל 42 בערך מתחיל 'השינוי הגדול' ויכול להימשך גם עד גיל 60. זו לא דלת שעוברים בה, גם בתוך השינוי יש שינוי תמידי, גיל 45 הוא לא כמו 50 וכו'. כשנשים מסיימות את השינוי הגדול הן אחרות ממה שהיו קודם".

קצת כמו נחש שמשיל את העור שלו.

"לגמרי, וזאת הרפתקה. ככל שאנחנו מתואמות יותר עם מה שקורה לנו ועם הצרכים שלנו זה יעבור יותר בקלות. אני עובדת עם נשים כבר הרבה שנים ורואה את העוצמות של נשים שעברו את גיל המעבר והגיעו ל'גיל החוכמה'. העולם הזה שנשלט עדיין ע"י גברים זקוק לחוכמה ולהרמוניה של הנשים. למה זה קורה בגיל הזה? כי עד אליו אנחנו מטפלות בבית ובילדים ולא פנויות לזה. השנה חגגתי 51 ואני באמת מרגישה בחוויה האישית שלי איזה שחרור, כוחות והשתבחות של היכולות".




התרגול של צ'י קונג נשים זהה לכל שלב בחייה של אשה, או שיש תנועות שונות לשלבים שונים?

"אנחנו מתרגלות את הצ'י קונג באופן קבוע ושוטף. במערב מתייחסים לזה כאל רפואה מונעת אבל בסין אין כזה דבר רפואה לא מונעת, הדרך להיות בריא היא לטפח את הבריאות שלי ביום יום. כשהאנרגיה בגוף זורמת זה מאפשר לגוף לטפל בכל הבעיות. כשהיא נתקעת – שם מתחילות המחלות. למה אנרגיה נתקעת? אפשרות אחת היא חוסר תנועה: כל היום אנחנו יושבות וזה תוקע את האנרגיה באגן ועצם הזנב, איברים פנימיים שצריכים להתאים את עצמם כל הזמן לשינוי. אפשרות נוספת היא הרגשות שלנו. המאסטרית ליו יה פיי אומרת שאצל נשים, בהכללה, המחלות מתחילות ממשהו רגשי שנתקע. אני נעלבת, אני כועסת, משהו תקוע ואני לא יודעת לשחרר את זה".

אז אם אני סובלת מתסמין כלשהו זה בגלל חסימה רגשית, יש פה סיבה ותוצאה?

"בצ'י קונג אנחנו לא מאבחנות. כשמישהי מספרת לי על מצוקה אני לא מנסה להבין למה ומתי זה קרה. זה לא משנה. התרגול תמיד מניע את כל הגוף ומטפל ברגשות, באגן, בעמוד השדרה. כמו שאני יום יום מצחצחת שיניים אני רוצה יום יום לפתוח מרכז רגשי. בצ'י קונג נשים נרצה בעיקר זרימה של רגשות וטיפול בשדיים, שמחוברים לכל המערכות הגופניות של נשים, ונרצה זרימה באגן ובאיברים שבתוכו. גם בגיל המעבר הטיפול הוא באותם איברים ובאותה דרך, אולי הדגשים יהיו שונים - בחורה צעירה פחות זקוקה לעיסוי שדיים של מרכז רגשי, אולי היא תאהב משהו יותר תנועתי. אולי קצב התרגול שלה יהיה יותר דינמי. אבל הבסיס הוא אותו גוף".

כלומר, אין תנועות מיוחדות שיקלו על גלי חום למשל.

"כן ולא. צ'י קונג זו לא תרופת דלפק שלוקחים כשצריך. אנחנו רוצות שהגוף שלנו יכיר את התנועות לאורך השנים, יהפוך אותן לחלק מארגז הכלים שלו. מה שמשנה זו הצורה שבה אנחנו מתרגלות. המורה שלי קוראת לזה menu. אי אפשר לתרגל הכל מדי יום, אז בוחרים מהתפריט הזה. ההתחלה היא סדרת תנועות בסיסית שמניעה את המפרקים, ואז נשימה ובואי נראה מה הגוף מבקש עכשיו. צ'י קונג זה בעצם טיפול עצמי - אני בוחרת לפי התחושה מה הגוף שלי מבקש, וככל שאני מחוברת אליו יותר אדע מהר יותר מה לבחור מהתפריט. לצורך העניין שיעור קבוצתי הוא איזשהו אילוץ ואני מנסה למצוא בו מכנה משותף בין המשתתפות ולגוון. אבל זה קורה אחת לשבוע נניח, אם אנחנו רוצות לטפל בעצמנו נכניס את התרגול לשגרה היומית, לבד".

(התמונה באדיבות אילה גרייצר)


איך מכניסים תרגול צ'י קונג נשים ליום יום שלנו?

"בהתאם לזמן שיש ולאילוצים שלנו בחיים. הרצון של הגוף לתרגל זה משהו שקורה מעצמו עם הזמן. הצ'י קונג הוא מאוד טבעי לנו ולכן פשוט לביצוע, זה לא שאני מלמדת את הגוף משהו זר. למי שמתחילה אני ממליצה ללמוד את סדרת התנועות הבסיסית עם מורה שנה-שנתיים; פשוט לבחור שיעור שאוהבים. תעשי צ'י קונג אם את נהנית מזה. כי זה כיף, לא כי צריך. בכל רגע שתתחילי לתרגל המצב ישתפר, בכל גיל ובכל שלב. ליו יה פיי אומרת שיש בצ'י קונג נשים אלמנט של יופי, נשיות שבאה לידי ביטוי. לא ברור לי איך השיטה עדיין לא מוכרת לכולם. זה כל כך טוב, לא מסובך וגם לא יקר! הסיבה לכנראה קשורה להיסטוריה של סין ולפוליטיקה, אבל את זה נשמור לשיחה הבאה שלנו".

ואולי הכל זה יח"צ, כמו רוב הדברים בחיים. והנה סיימנו את השיחה בסגירת מעגל, כי הרי כל העניין הוא לעשות יחסי ציבור טובים לגיל המעבר ולהפוך את ההתמודדות אתו לטבעית וקלה יותר.






אם השיחה הזאת עשתה לך חשק להתחיל לתרגל צ' קונג נשים, באתר של אילה אפשר למצוא הרבה מידע בנושא, מגוון שיעורים וקורסים שמועברים באונליין או באופן פרונטלי, ויש גם הקלטה של שיעור הדגמה. את שיחת הזום שלנו אפשר לראות ממש פה


39 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page