top of page

גיל המעבר- הבייסיק: מה זה בדיוק, מתי זה קורה ואיך כל זה משפיע עלינו



כמה עובדות לחימום:

* עד שנת 2025 יהיו ברחבי העולם ביליון נשים שמתמודדות עם גיל המעבר באותו זמן. ביליון. זה מיליון פעמים מיליון.

** כ-20 אחוזים מסך כל אוכלוסיית הנשים בישראל הן בנות +50. בהתחשב בתוחלת החיים שפיתחה האנושות במהלך השנים, נשות המאה ה-21 יעבירו כ-40 אחוזים מהחיים שלהן בגיל המעבר ואחריו.

*** עד 80 אחוזים מהנשים יחוו תסמינים מסוימים בגיל המעבר. עד 25 אחוזים מהן יסבלו מזה מספיק כדי לחפש עזרה רפואית.

**** על פי אתר הבריאות האמריקאי Gennev, רק 7 אחוזים מהנשים בגיל המעבר מקבלות את העזרה הדרושה להן לטיפול בתסמינים.


 

כשעבדתי במדור בריאות כלשהו, במגזין אונליין מכובד כלשהו, גיליתי שחיפוש תמונות באימג'בנק לאייטמים על גיל המעבר מעלה טווח אפשרויות מצומצם להפליא של נשים: לרוב הן בנות 60 לבנות שיער, ספוגות זיעה מול מאוורר, מקרר או מניפה. הן יושבות במבט מיוסר, או לחילופין מהלכות זקופות ומחויכות בתוך שדה שיבולים סלאש פוסעות לאורך הים שלובות ידיים עם גבר מבוגר לפחות כמוהן. לא רק שזה מדכא, זה פשוט לא נכון.


ככה רואים אותנו ברוב הכתבות


וככה אנחנו מפנטזות שרואים אותנו


האבולוציה של המנופאוזה

מבחינה אבולוציונית, אי שם בין גיל 45-54 עוברת כל אישה מסטטוס של האחראית להמשך קיומו של המין האנושי, לסטטוס של קשישה שתפקידה לעזור לטפל במין האנושי שהקימה. לפחות כך טוענת תיאוריה אחת שמנסה להסביר מדוע נקבות האדם נבדלות משאר הפרימטים בתוחלת חיים שנמשכת הרבה מעבר לגיל הפוריות (גם נקבות של סוגי לווייתן מסוימים חיות כמה עשורים מעבר לגיל שבו הן כבר לא פוריות. לא יודעת מה מסמלת ההקבלה הזו, אבל זה פרט טריוויה נחמד). לאורך השנים חוקרים העלו מגוון השערות להסביר את גיל המעבר שלנו. החביבה עלי היא היפותזת הסבתא, לפיה שבט שיש בו נשים מבוגרות שאינן טרודות בתינוקות ויכולות לסייע לכל השאר, הוא שבט בעל סיכויים גבוהים יותר לשרוד בטווח הארוך מאשר שבט נטול נשים בוגרות. ולכן "בחר" הטבע באופציה הזו והביאנו עד הלום.

מבחינה ביולוגית, מדובר בשלב שבו מלאי הביציות שאתו נולדנו (כ-500 אלף) מתחיל להידלדל וזה משפיע על הפעילות המחזורית של השחלות שלנו: הביוץ הופך לנדיר יותר, מרווחי הווסת גדלים בהדרגה ורמות ההורמונים אסטרוגן, פרוגסטרון וטסטוסטרון בגוף משתנות. זה מתחיל לעשות לנו בלגן, שנרגע רק אחרי שכבר אין ביציות והתנודות ההורמונליות מתייצבות. מהות ועוצמת הבלגן משתנות בין אשה לאישה.


למעשה, "גיל המעבר" מאישה פורייה לכזו שכבר לא הוא רצף שנמשך שנים ומורכב משלושה שלבים:

Perimenopause

זה מתחיל באמצע-סוף שנות הארבעים שלנו כמחזור משובש ולא סדיר ויכול להימשך בין 3-10 שנים, עד לווסת האחרונה שלנו. ההורמונים האלה, שנועדו לשמור שהגוף שלנו יפעל במחזורים מתוזמרים, משתוללים ברחבי הגוף שלנו כמו בלונה פארק ומשבשים לגמרי את השעון הפנימי שלנו, ההוא שאנחנו מנסות לאזן כבר מגיל הנעורים.

מדהים שהשלב הכל כך חשוב הזה עדיין לא מספיק מוכר, כי אתו מגיעים הרבה סימפטומים שמזוהים עם גיל המעבר. פה אפשר לקרוא על זה עוד


Menopause

זהו התואר הרשמי שניתן לרגע בו אישה משלימה 12 חודשים רציפים בלי מחזור, והשחלות מפסיקות סופית לייצר אסטרוגן ופרוגסטרון. השלב הזה מכונה גם בשם המבאס "חידלון הווסת".


Postmenopause

מה שנמצא מהעבר השני של אותו חידלון וסת. השלב הזה יכול להימשך בין 4-10 שנים ועשוי לכלול כמה תסמינים חדשים, כשבמקביל עוצמת התסמינים הקודמים פוחתת.


 

האסוציאציה המיידית על אישה בגיל המעבר היא גלי חום והזעות לילה, אבל מחקר אמריקאי שנעשה בקרב יותר מ-40,000 נשים הראה שגלי חום הם דווקא לא הסימפטום המפריע או החמור ביותר שנשים חוות: כמעט 80 אחוזים מהנשאלות דיווחו על ערפל מוחי, עליה במשקל, הפרעות שינה ותשישות. מעל 60 אחוזים דיווחו על כאבי מפרקים או שרירים, הזעות לילה וגלי חום. מעל 50 אחוזים דיווחו על שינויים בעור ובשיער, יובש בנרתיק ותנודות במצב הרוח. ויש עוד עולם שלם של זוועות שחלקנו נחוש, ביניהן בריחת סידן, השמנה בטנית, כאבי ראש, דופק מואץ, עצבנות, ליבידו נבול, חרדה ודיכאון.




למה כל כך חשוב לדבר על זה?

כי ידע שווה כוח, וכוח שווה קצת יותר שליטה על החיים שלי.

אם אדע שאחד מהסימפטומים של גיל המעבר הוא דיכאון יהיה לי יותר פשוט להתמודד אתו כשיבוא. אם אדע שאפשר להקל על גלי חום באמצעות תוסף מזון או טיפול פשוט, אוכל לנסות אותו. אם אדע שבעיות זיכרון שכיחות מאוד בשלב הזה, לא אלך בחרדה שיש לי דמנציה. ואם אדבר עם נשים נוספות ונתמוך זו בזו, אולי זה ייתן לי את הכוח לגשת סופסוף למעסיקים שלי ולבקש גמישות בשעות העבודה כי אני ישנה חרא בלילות בגלל תהליך שהגוף שלי עובר ואין לי באמת שליטה על זה. והנה עוד נקודה למחשבה: אם אדבר על זה בפתיחות עם בן או בת הזוג, הילדים, ההורים המזדקנים או אנשים אחרים שחיים לצדי ואסביר להם אפילו קצת ממה שעובר עלי, זה ישתלם לכולנו.


בשנים האחרונות יש התעוררות לגבי הנושא בעולם. נשים חזקות ומפורסמות מתחילות לדבר על גיל המעבר שלהן בלי להתבייש (פה אני מאמ;לקת לכן את זה), מומחים מנסים לקדם הדרכות מקצועיות לרופאי משפחה (גם ד"ר נועה חובב ממש פה), אפילו נוצרה נישה בקרב חברות הייטק של מחקר ופיתוח מוצרים ושירותים טכנולוגיים המיועדים לטיפול בבריאות האישה (femtech), כולל גיל המעבר. תכל'ס, על זה הבלוג שלי.



רוצה לשמוע עוד? בראיון הזה של That Expert Show Anna Canzano עם Shirley Weir מאתר MenopauseChicks.com תביני איך לזהות את גיל המעבר, איך להתמודד אתו ואפילו איך לשמוח ממנו





® חשוב לי להבהיר: אני לא סמכות מקצועית ולא מתיימרת להיות כזו, רק מאמ;לקת כתבות שקראתי בנושא (ונותנת להן את הקרדיט שמגיע להן). אם מצאת טעות בטקסט שלי אני ממש אשמח לדעת. אפשר לעדכן אותי במייל: contact.makoreli@gmail.com

Comments


bottom of page